Leestekst + vragen: Een goede kat kost twaalf weken

Opinie: Een goede kat kost twaalf weken

1.     De Week van het Kitten vindt dit jaar plaats van 23 tot en met 29 april. De Sophia KattenBond vraagt dan aandacht voor de talloze katjes die te vroeg het nest verlaten. Te vroeg het nest verlaten kan ernstige gedragsproblemen tot gevolg hebben op latere leeftijd, zoals bijten, in huis plassen, spullen kapot maken en angstigheid. De Sophia KattenBond pleit ervoor dat kittens pas na twaalf weken het nest verlaten en naar een nieuwe eigenaar gaan.

2.     Om te beginnen bieden veel mensen kittens aan die amper acht weken oud zijn, vooral via het internet. De wettelijke leeftijd is zeven weken en hoe jonger, hoe groter de kans dat de diertjes verkocht worden. Maar liefst 98% van de huis-, tuin- en keukenkittens die worden aangeboden via Marktplaats.nl verlaat het nest jonger dan twaalf weken. Maar ook al kan zo’n jong katje al harde brokjes eten en zelf de kattenbak vinden, het is nog lang niet zelfstandig. Wanneer het de broodnodige moederzorg mist, heeft dat ernstige gevolgen voor zijn gedrag op latere leeftijd.

3.     Bovendien is spelen met nestzusjes en -broertjes belangrijk voor de sociale ontwikkeling van kittens. Door het spelen met de andere kittens leren ze waar hun grenzen liggen en dat hard bijten of krabben pijn doet. Moederpoes heeft in deze ontwikkeling ook een belangrijke rol, want zij corrigeert haar jongen als ze over de schreef gaan. Wanneer een kitten deze fase mist, kan later probleemgedrag ontstaan zoals hinderlijk miauwen, spullen kapot maken en onzindelijkheid. Verder heeft de kat niet geleerd wanneer de grens bereikt is, wat een normale omgang met mensen en andere katten moeilijk maakt.

4.     Daarnaast leiden gedragsproblemen als gevolg van een te korte nesttijd er maar al te vaak toe dat de eigenaar besluit afstand te doen van zijn ‘lastige’ kat. Daarom lanceerde de Sophia KattenBond in 2009 de Week van het Kitten. In deze jaarlijkse voorlichtingscampagne adviseert de bond om kittens minstens twaalf weken bij de moederpoes te houden. Op Marktplaats.nl plaatst de bond banners met het motto: ‘Een schatje van een katje… maar de kater komt later!’. Daarmee worden kopers gewaarschuwd voor de risico’s op de langere termijn. Mensen die te jonge kittens aanbieden, ontvangen een e-mail waarin verzocht wordt de dieren langer in het nest te laten.

 5.     Kortom, kittens hebben de tijd nodig om zelfstandig te worden voor ze hun moeder moeten verlaten. Speciaal voor de Week van het Kitten is de bond op zoek naar beeldmateriaal waarop probleemgedrag te zien is van katten die te jong bij de moederpoes zijn weggehaald. Door het visueel te maken, kunnen potentiële eigenaren nog effectiever gewaarschuwd worden voor de gevolgen van een te korte nesttijd.

Bron: www.sophia-vereeniging.nl, (bewerkt)  

Vragen 2F – 10 vragen
1. Wat voor soort tekst is deze tekst?
a)    nieuwsbericht
b)    betoog
c)    advertentie

2. Wat is het doel van de tekst?
a)    informeren
b)    overtuigen
c)    instructie geven
d)    gevoelens tot uitdrukking brengen

 3. Welke alinea/alinea’s vormt/vormen de inleiding?
a)    alinea 1
b)    alinea 1 en 2
c)    alinea 1, 2 en 3

4. Welke alinea/alinea’s vormt/vormen de kern?
a)    alinea 2 en 3
b)    alinea 3 en 4
c)    alinea 2, 3 en 4
d)    alinea 2,3, 4  en 5

5. Wat is het onderwerp van deze tekst?
a)    Kittens
b)    Week van de kittens
c)    Kattenbond
d)    Gedragsproblemen

6. Welke zin geeft het beste de mening ( = stelling) van de Sophia Kattenbond weer?
a)    Katten die te vroeg het nest verlaten, vertonen gedragsproblemen waardoor ze vaak te koop worden aangeboden.
b)    Kittens mogen wettelijk gezien pas na 7 weken het nest verlaten, vaak worden ze al na 8 weken te koop aangeboden
c)    Kittens hebben 12 weken nodig om zelfstandig te worden voor ze het nest kunnen verlaten.
d)    Voor de kattenweek zijn ze op zoek naar beeldmateriaal waarop probleemgedrag te zien is van katten die te jong bij de moederpoes zijn weggehaald

7. In welke alinea’s staat deze hoofdgedachte volgens jou, het meest duidelijk beschreven?
a)    Alinea 1
b)    Alinea 2
c)    Alinea 5

 8. De schrijver gebruikt een aantal argumenten om zijn mening te onderbouwen. Welke 2 argumenten vind je in de tekst terug?
a)    In deze jaarlijkse voorlichtingscampagne adviseert de bond om kittens minstens twaalf weken bij de moederpoes te houden
b)    Maar liefst 98% van de huis-, tuin- en keukenkittens die worden aangeboden via Marktplaats.nl verlaat het nest jonger dan twaalf weken.
c)    Spelen met nestzusjes en –broertjes is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van kittens.
d)    Speciaal voor de Week van het Kitten is de bond op zoek naar beeldmateriaal waarop probleemgedrag te zien is van katten die te jong bij de moederpoes zijn weggehaald
e)    Veel mensen bieden kittens aan die amper acht weken oud zijn, ook al kan zo’n jong katje al harde brokjes eten en zelf de kattenbak vinden, het is nog lang niet zelfstandig.
                         
9. De laatste zin van de tekst ‘Door het visueel te maken, kunnen potentiële eigenaren nog effectiever gewaarschuwd worden voor de gevolgen van een te korte nesttijd’ bevat een conclusie.
a)    waar
b)    niet waar

10.  In de tekst staan een aantal signaalwoorden die een tekstverband aanduiden. Noem bij de hier genoemde signaalwoorden het juiste tekstverband.
(let op: sommige tekstverbanden passen bij meerdere signaalwoorden)

Signaalwoorden
a)    zoals              
b)    om te beginnen
c)    maar 
d)    wanneer    
e)    bovendien
f)     door
g)    want
h)    wanneer
i)     verder
j)     daarom           
k)    kortom         

Tekstverband
1.    conclusie
2.    doel-middel
3.    oorzaak-gevolg
4.    opsomming
5.    tegenstelling
6.    tijd
7.    voorbeeld
8.    voorwaarde
9.    reden, argument








Populaire posts van deze blog

Hoe voer je een goed gesprek? 4 Tips + vragenformulier

Vakbond opent meldpunt stagemisbruik voor (leerling) verzorgenden

Fraudeurs nepsite Dixons adverteren op Marktplaats