Oefening: samenvatten

Voedselallergie

1.   Voedselallergie komt veel bij zuigelingen en jonge kinderen voor, maar ook bij volwassenen. Doordat de darmen van baby’s en jonge kinderen nog onvoldoende ontwikkeld zijn, worden eiwitten soms niet helemaal afgebroken. Deze grotere deeltjes roepen de allergieën op, bijvoorbeeld een allergie voor koemelkeiwit bij baby’s. Als de darmen volledig gerijpt zijn, na ruim een jaar, kunnen de eiwitten vaak wel verdragen worden.

2.     Ook bij oudere kinderen en volwassenen komt voedselallergie voor. Bij hen gaat het vaak om een allergie voor noten, fruit, kruiden, sesamzaad en dergelijke. Het afweersysteem in het lichaam reageert versterkt op de opgenomen eiwitten. Het maakt antistoffen aan die bij niet-allergische mensen niet worden geproduceerd. De reactie van de antistoffen veroorzaakt uiteindelijk de klachten.

3.     Het krijgen van allergieën is meestal erfelijk en aangeboren. Iemand kan een aanleg voor een allergie hebben zonder dat hij/zij klachten heeft. De kans op het krijgen van allergie is afhankelijk van het hebben van allergie van één of beide ouders.

Opdrachten bij de tekst:
1.     Wijs in de bovenstaande tekst de kernzinnen van elke alinea aan.
2.     Noteer deze. Je hebt dan 3 zinnen genoteerd.
3.     Bekijk dan of je vindt dat deze minisamenvatting voldoende informatie bevat.
4.     Als je informatie mist, vul de samenvatting dan aan.
5.     Zorg voor een goed lopend verhaal.

6.     Het gaat om een kleine tekst, probeer deze samen te vatten in maximaal 6 zinnen.

Populaire posts van deze blog

Hoe voer je een goed gesprek? 4 Tips + vragenformulier

Vakbond opent meldpunt stagemisbruik voor (leerling) verzorgenden

Fraudeurs nepsite Dixons adverteren op Marktplaats