Meer geld voor thuis begeleiden van stervenden


Dit artikel komt uit een krant.bron: https://www.ad.nl/gezond/meer-geld-voor-thuis-begeleiden-van-stervenden~aae58ff6/


1. Mensen die worstelen met levensvragen over ziekte, ouder worden of sterven, kunnen straks thuis in gesprek met een geestelijk verzorger. Het kabinet stelt er miljoenen euro's voor beschikbaar. Tot nu werd deze hulp alleen vergoed in een verpleeghuis of ziekenhuis. Minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) trekt de komende drie jaar 25 miljoen uit voor de geestelijke verzorging aan huis of in de buurt, zoals in een huisartsenpraktijk. Dat heeft hij de Tweede Kamer in een brief laten weten.

2. De beroepsvereniging voor geestelijk verzorgers VGVZ, die al jaren pleit voor vergoeding in de thuissituatie, spreekt van een doorbraak. ,,Ziek zijn en sterven, doen de meeste mensen thuis. Daar tobben velen met vragen als 'hoe moet ik verder met mijn leven' of 'hoe neem ik afscheid van mijn geliefde''', licht woordvoerder Francine Wildenborg toe.

Beperkt
3. Nu komt geestelijke begeleiding aan huis vaak neer op de schouders van de huisarts of vrijwilligers. Wildenborg: ,,Er zijn huisartsen die ontzettend betrokken zijn en aandacht hebben voor levensvragen, tegelijkertijd is hun tijd maar heel beperkt.''

4. Ook zorgactivist Carin Gaemers, die samen met AD-columnist Hugo Borst streed voor betere ouderenzorg, is blij met het geld dat het rijk uittrekt. ,,Nu moeten we het met z'n allen normaal gaan vinden dat mensen met zielenpijn naar een geestelijk verzorger gaan, net als gips bij een gebroken been.''

Ouderen
5. De hulp is straks vooral gericht op ouderen, maar vergeet ook andere leeftijdscategorieën niet, benadrukt de VGVZ. ,,Denk aan jongeren die plots gehandicapt raken na een verkeersongeluk. Hun leven staat op z'n kop. Ook zij zouden thuis een gesprek moeten kunnen krijgen met een geestelijk verzorger.''

6. In het regeerakkoord staat 35 miljoen euro voor levensbegeleiders gereserveerd. De brief geeft alleen uitsluitsel over 25 miljoen voor de jaren 2019, 2020 en 2021. De VGVZ is blij met de eerste investering, maar maakt zich zorgen over de resterende 10 miljoen die nu niet besteed lijkt te worden. De vereniging gaat hierover in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid.

Meerkeuzevragen vind je op: formulier meerkeuzevragen

Open vragen:
Beantwoord onderstaande vragen, noteer de antwoorden op papier of in een Worddocument.
  1. Wat voor soort tekst is dit? (informatief, overtuigend, instructief, amuserend)
  2. Uit welke alinea of alinea's bestaat de inleiding?
  3. Bij welke alinea begint het slot?
  4. Hoe zou je deze tekst in 1 zin samenvatten? Tip: ga op zoek naar de hoofdgedachte van de tekst.   (uitleg hoofdgedachte: de-hoofdgedachte)
  5. Wat is een kernzin? (uitleg kernzin: kernzin) Onderstreep in elke alinea de kernzin. Wat valt je op als je alle kernzinnen achter elkaar leest?
  6. In alinea 2 staat het woord 'tobben'. Wat betekent het woord tobben?
  7. Vind je het tussenkopje Beperkt  boven de 4e alinea een goed tussenkopje? Zou je ook een ander tussenkopje kunnen bedenken?
  8. In de tekst zijn de woorden nu en straks onderstreept. Wat zijn dit voor woorden? Welk tekstverband geven deze woorden aan?
  9. In alinea 5 staat 'Hun leven staat op zijn kop'. We noemen zo'n soort zin beeldspraak. (uitleg beeldspraak)  Wat probeert de schrijver met deze zin te vertellen?
  10. ,,Nu moeten we het met z'n allen normaal gaan vinden dat mensen met zielenpijn naar een geestelijk verzorger gaan, net als gips bij een gebroken been.'' Leg uit wat er met zielenpijn wordt bedoeld.  Kan je ook uitleggen wat er met de zin wordt bedoeld?
  11. Ben jij het eens met de zin uit vraag 10? Geef 2 redenen waarom jij het wel of niet eens bent met deze zin.




Populaire posts van deze blog

Hoe voer je een goed gesprek? 4 Tips + vragenformulier

Vakbond opent meldpunt stagemisbruik voor (leerling) verzorgenden

Fraudeurs nepsite Dixons adverteren op Marktplaats