Tekst met open vragen: Carnaval: welke tradities zijn hot en welke not?

Opdracht Lezen met open vragen
Carnaval: welke tradities zijn hot en welke not?







Metro, 21 januari 2016 door Merel Rietveld



Venlo speelt de hoofdrol in de nieuwe film Carnavalsliefde van Johan van Nijenhuis. Maar welke carnavalstradities mogen daarin straks echt niet ontbreken en welke juist wel?

Wel te filmen: De Boerenbruiloft
„De mooiste traditie voor de Venlonaar is op vastelaovesdinsdag”, zegt Joep Schouren van de Venlose carnavalsvereniging Jocus. „Dan is De Boerebroélof (Boerenbruiloft). Ieder jaar mag een andere vereniging, bedrijf, buurt of gezelschap de rollen voor de onechte gelegenheid vervullen. Het evenement wordt al ruim 100 jaar door Jocus georganiseerd.”

Niet te filmen: De Boerenkiel
Voor geboren Venlonaar en lid van carnavalsstamtafel De Naate Raaf Roger van der Meij mogen een paar elementen wél achterwegen gelaten worden: „Buitenstaanders zien carnaval vaak als een zuipfestijn, waar iedereen maar wat aantrekt. Maar dat is niet zo. Niemand loopt in een boerenkielkostuum, een simpel grijs T-shirt met een bandje om het hoofd en een biertje in de hand.”

Wel: De Stadsprins
„Tijdens carnaval draait het grotendeels om de Stadsprins en zijn adjudanten. Al maanden voorafgaand aan het Hofbal speculeren Venlonaren over wie de Prins gaat worden”, aldus Schouren. Zodra de Prins bekend is, trekt hij op maandag met een grote optocht door de stad. „Optredens zijn er van NUATH, Van Gelder, LinkeMik en vele Joekskapelle.”

Niet: Billenknijpers
„Ik herken mij totaal niet in het beeld dat je tijdens carnaval zomaar aan je buurvrouw mag zitten. Er wordt wel gezoend en er ontstaan mooie relaties, maar elkaar ongevraagd betasten, zit daar niet bij”, aldus Van der Meij.

Wel: Venlose hits
Het nummer Veur altiéd eine Venlonaer van JC Kwadraat is erg populair en staat al sinds 1994 op de eerste plaats in de Venlose Carnavalstop 555. „In het liedje wordt de heimwee naar Venlo, die met name bij de Venlonaar met carnaval opspeelt, bezongen.” De hit Och waas ik maar beej mooder thoés gebleve van Sjraar Peetjens uit 1959 wist het zelfs buiten de Limburgse stad te maken. Johnny Hoes vertaalde het in Och was ik maar bij moeder thuis gebleven. Clichénummers als Er staat een paard in de gang en Toeter op mijn waterscooter worden dus niet gedraaid. 

 Vragen bij de tekst Carnaval: welke tradities zijn hot en welke not?
1.De eerste zin van het artikel begint met: Venlo speelt de hoofdrol in de nieuwe film Carnavalsliefde. Wie of wat is Venlo?
2.In de tweede zin staat het woord carnavalstradities. Wat wordt bedoeld met dit woord?
3. Welke 3 tradities zijn volgens de schrijver van het artikel filmwaardig?
4. Wat is een boerenkiel?
5. Wat wordt bedoeld met het woord buitenstaanders in de zin ‘Buitenstaanders zien carnaval vaak als een zuipfestijn.’
6. Waarom wil Roger van der Meij niet dat er boerenkielen en zuipfestijnen in de film te zien zijn?
7. ‘Tijdens Carnaval draait het grotendeels om de Stadsprins en zijn adjudanten.’ Wat wordt er bedoeld met het woord adjudanten?
8. ‘Al maanden voorafgaand aan het Hofbal speculeren Venlonaren over wie de Prins gaat worden.’ Wat wordt er bedoeld met het woord speculeren?
9. Tijdens het carnaval zijn er optredens van onder andere joekskapellen? Leg in eigen woorden uit wat joekskapellen oftewel dweilorkesten zijn?
10. Wat staat er in het artikel over billenknijpers tijdens het Carnaval in  Venlo?
11. Welke carnavalshit is het meest populair in Venlo?
12. Welk lied werd zelfs buiten Venlo een grote hit?
13. Welke muziek zal je tijdens Carnaval niet horen in Venlo? Hoe wordt deze muziek in de tekst genoemd?
14. Wat is een cliché?

Populaire posts van deze blog

Hoe voer je een goed gesprek? 4 Tips + vragenformulier

Vakbond opent meldpunt stagemisbruik voor (leerling) verzorgenden

Fraudeurs nepsite Dixons adverteren op Marktplaats