Je darmen kunnen je bloedpropjes in je hart geven

1. Als je eieren of vlees eet, produceren je darmbacteriën een stof die ervoor zorgt dat je bloed meer klontert, en dat kan leiden tot een bloedpropje in je hart. Bloedpropjes ontstaan niet vanzelf. Ze kunnen onder meer veroorzaakt worden door biologische processen in de darmen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Trimethylamineoxide
2. Zeg dat eens tien keer achter elkaar. De bacteriën in je darmen produceren deze organische stof – bekend als TMAO – en wetenschappers hebben deze nu in verband gebracht met bloedpropjes in hart en bloedvaten.

Hoe meer bloedplaatjes, hoe groter de kans op bloedpropjes
3. Een nieuw onderzoek onder meer dan 4000 patiënten, gepubliceerd in het tijdschrift Cell, laat zien dat het lichaam meer bloedplaatjes aanmaakt naarmate het gehalte TMAO stijgt. En dat verhoogt de neiging van het bloed om samen te klonteren, wat tot geleiachtige bloedpropjes leidt.

4. 'Het is opvallend dat darmmicroben een stof aanmaken die de productie van bloedplaatjes beïnvloedt en het risico op bloedpropjes in het hart verhoogt,' aldus de onderzoeksleider dr. Stanley Hazen van het academisch ziekenhuis Cleveland Clinic in de VS in ScienceDaily.

Eieren en rood vlees kunnen tot bloedpropjes leiden
5. De combinatie van darmflora en bepaalde soorten voedsel is de boosdoener. Als de microben in je darmen choline en carnitine afbreken – organische stoffen die vooral voorkomen in eidooiers, soja en rood vlees – stijgt het gehalte van de stof TMAO. Uit eerder onderzoek is al een verband gebleken tussen TMAO en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, maar het is nieuw dat het amineoxide de productie van bloedplaatjes rechtstreeks beïnvloedt, en daarmee het ontstaan van bloedpropjes.

Eén op de vier overlijdt aan een bloedpropje
6. De wetenschappers hopen dat de uitkomsten van hun onderzoek tot nieuwe behandelvormen van bloedpropjes en tot betere voedingsadviezen leiden. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij mannen en vrouwen en bloedpropjes veroorzaken wereldwijd een op de vier sterfgevallen.


Vragen bij de tekst
Noteer de antwoorden op papier of in een worddocument.

1.     Welke alinea of alinea's vormen de inleiding van deze tekst?
2.     Wat is de hoofdgedachte van deze tekst?
3.     Bloedpropjes worden veroorzaakt door biologische processen in de darmen. Wat veroorzaakt die biologische processen?
4.     Trimethylamineoxide. Zeg dat eens tien keer achter elkaar, zegt de schrijver. Waarom zou hij dat zeggen?
5.     Volgens de onderzoeker is het opvallend dat de darmen een stof aanmaken die ervoor zorgt dat er meer bloedplaatjes worden aangemaakt. Waarom is dat opvallend?
6.     Wat bedoelt de schrijver met de term organische stoffen?
7.     De titel is: Je darmen kunnen je bloedpropjes in je hart geven. Leg kort uit hoe je darmen die bloedpropjes veroorzaken.
8.     Waarom is deze ontdekking belangrijk volgens de wetenschappers?

Populaire posts van deze blog

Hoe voer je een goed gesprek? 4 Tips + vragenformulier

Vakbond opent meldpunt stagemisbruik voor (leerling) verzorgenden

Fraudeurs nepsite Dixons adverteren op Marktplaats