‘Geef Parkinsonmedicatie nooit met pap of vla’

1. Geef anti-Parkinsonmedicatie nooit met eiwitrijk voedsel als pap of vla: eiwitten verminderen de werking van deze medicijnen fors.

2. Dat is één van de aanbevelingen uit de nieuwe richtlijn ‘Verpleegkundige zorg bij de Ziekte van Parkinson’ van de Nederlandse Werkgroep Parkinsonverpleegkundigen en ParkinsonNet. Appelmoes of een andere vruchtenmoes is een goed alternatief, lichten deskundigen in Nursing april toe. ‘Zeker omdat bij Parkinson vaak slikklachten voorkomen. Daarom is vaak een dikkere substantie nodig om de medicijnen te kunnen doorslikken.’ Ook zure drankjes zoals sinaasappelsap zorgen ervoor dat de medicatie sneller in de dunne darm komt en de opname van medicijnen verbetert.

Medicatie op vaste tijdstippen innemen
3. Een andere aanbeveling is dat anti-Parkinsonmedicatie altijd een half uur vóór of een uur na de maaltijd ingenomen moet worden en verder op vaste tijdstippen van de dag. ‘Geen luxe, maar pure noodzaak,’ licht Myriam Schrauwen, Parkinsonverpleegkundige bij Bravis ziekenhuis (locatie Roosendaal en Bergen op Zoom) en TWB-thuiszorg toe. ‘Dit is om de fluctuaties in de dopaminespiegel gedurende de dag op te vangen. Patiënten kunnen daarin heel dwangmatig lijken. Verpleegkundigen kunnen dat zien als zeuren, dreinen of gehospitaliseerd gedrag. Bedenk dat het voor mensen met Parkinson een enorm verschil maakt in hun functioneren als de medicatie niet op tijd wordt ingenomen. En respecteer dat: als je patiënt de medicijnen om 11 uur moet innemen, dan is het 11 uur en niet halftwaalf.’ Herma Lennaerts, coördinator Parkinsonverpleegkundige bij ParkinsonNet en projectleider van de richtlijn wijst eveneens op het belang van vaste tijdstippen, die bij iedere patiënt anders kunnen zijn, afhankelijk van de duur van de on/off-fases.

Bron: www.nursing.nl, gepubliceerd 8 april 2016

Vragen bij de tekst
Beantwoord de vragen op papier of in een word-document.
1.      Wat is de bedoeling van de schrijver met deze tekst? (Informeren, overtuigen, amuseren, instrueren)
2.      Een inleiding van een tekst heeft 2 functies, het onderwerp van de tekst noemen en de aandacht van de lezer trekken. Wat is het onderwerp van de tekst?
3.      De titel van de tekst luidt dat je anti-Parkinsonmedicijnen nooit met vla of pap mag geven. Welke reden wordt hiervoor gegeven?
4.      Appelmoes of vruchtenmoes is een goed alternatief. Waarom is dit een goed alternatief?
5.      Halverwege alinea 2 staat het woord daarom. Welk tekstverband geeft het woord daarom aan. (Denk aan: toelichting, reden, doel-middel, voorbeeld, oorzaak-gevolg, conclusie, samenvatting) (tekstverband is het verband tussen alinea's, zinnen of delen van zinnen)
6.      Leg in eigen woorden uit wat er wordt bedoeld met het woord fluctuaties (alinea 3).
7.      Leg in eigen woorden uit wat er wordt bedoeld met de term gehospitaliseerd gedrag (alinea 3).
8.      Het artikel geeft nog een aanbeveling, wat is die aanbeveling?
9.      Hoeveel aanbevelingen worden er in dit artikel eigenlijk gegeven?

Populaire posts van deze blog

Hoe voer je een goed gesprek? 4 Tips + vragenformulier

Vakbond opent meldpunt stagemisbruik voor (leerling) verzorgenden

Fraudeurs nepsite Dixons adverteren op Marktplaats